2013. június 7., péntek

A miniszter félrelép - Besenczi Árpád zalaegerszegi színidirektor nem

"... az a bizonyos 'együttlélegzés' színpad és nézőtér között. Mert ezért csináljuk, ezért kell további erőfeszítéseket tenni és haladni a megkezdett úton. Büszkének lenni a sikerekre, de ugyanakkor szerénynek és hitelesnek maradni." Ekképpen fogalmaz dr. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház direktora a teátrum kövekező - 2013/2014-es - szezonját beharangozó műsorfüzetben.

Az igazgató - Jászai-díjas színművész - "A  hulla" szerepében, meglehet, kicsit morbid, de tény: lépett föl A miniszter félrelép József Attila Színház-beli produkciójában (1996 - rendező: Szirtes Tamás). Aki látta az előadást, az megerősítheti, hogy tetembe - élettelen figurába, megboldogult pacákba - sem könnyű "lelket lehelni" a színpadon... Besenczi Árpád bravúrosan oldotta meg azt a feladatot is.
Molnár Ferenc A doktor úr című bohozatában Puzsérként brillírozott csütörtökön - június hatodikán este - Zalaegerszegen. Nyugtázhatjuk: a Nagy Komédiások Egyletében (NKE - szp) egészen bizonyosan helye van.

Színházvezetésben is jeleskedik. A Zala megyében és a szűkebb-tágabb térségben élők lelki-szellemi táplálékáról, épüléséről, frissítéséről gondoskodik társulatával.

A következő évad nagyszínpadi bemutatói:

Csíksomlyói passió (passiójáték) - 2013. október 4. Rendező: Csiszár Imre.

Szálinger Balázs Köztársaság (dráma) - 2013. november 8. Rendező: Babarczy László. Tőle idézünk: "A zalai származású szerző, Szálinger Balázs Suetonius római életrajzíró által lejegyzett történetet dolgoz fel darabjában, miszerint Kr. e 75-ben a fiatal Caesar elhatározta, hogy retorikai tanulmányok folytatása céljából Rodoszra utazik, útközben azonban Pharmakusza szigetén kalózok fogságába esett.
Gaius Julius Caesar már zsenge korban is rendkívüli politikai képességekkel rendelkezett, és - ahogy a történetből majd kiderül - a könyörületesség sem tartozott erényei közé. Később persze Caesart ennél sokkal súlyosabb 'kalandok' tették halhatatlan történelmi figurává, és - mint ránk maradt - a római köztársaság elsőszámú sírásójává, de ez a sztori a kezdő politikust ragyogó fénybe állítja. Szinte túlságosan is ragyogóba."

Rodgers-Hammerstein II-Lindsay-Crouse: A muzsika hangja (musical) - 2013. december 13. Rendező: Pinczés István.

Szép Ernő Vőlegény (komédia) - 2014. február 7. Rendező: Naszlady Éva.

Bolba Tamás-Szente Vajk-Galambos Attila: Csoportterápia (muzikelkámedi). A 2010-es Madách Musical Pályázat nyertes műve. Permier: 2014. március 14. A szerzők ajánlásából: "Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos?
...Vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről... azaz rólunk."

Jaroslav Hasek-Spiró György Svejk (komédia) - 2014. április 18. Rendező: Halasi Imre. Ő írja: "Karinthyt olvasok mostanában - talán a Svejk miatt, és ezt találtam: 'Ó, ti agyrémeitekkel játszó hatalmak, hiába kapálódzom és ordítok: ember vagyok, élő ember, mit csináltok velem? Nem vagyok sakkfigura, se biliárdgolyó, se adufelső - álljatok már meg, az istenért! Az vagyok csak, mint ti, nem több, de nem is kevesebb' ".

Ifjúsági előadás:
Erich Kastner: Emil és a deketívek (zenés kalandjáték) - 2013. szeptember 27. Rendező: Farkas Ignác.
Az előzetesből: "Erich Kastner világhírű regényének története itt és most játszódik, köztünk. Te is segtíhetsz a nyomozásban és az üldözésben. Közben épp úgy barátokra találsz majd, mint a visszahúzódó, magányos Emil.
Kalandra fel!"

A Hevesi Sándor Színház "tárt karokkal" vár Mindenkit - "együttlélegzésre"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése