2016. március 5., szombat

Köpönyeg és palást; meg a (mai) mindenség - a Weöres Sándor Színházban


Köpönyeg és palást. Számomra makulátlanságot sugall e fogalomtrió. Egyszerűséget. Tisztaságot. Igazságot. Méltók így együtt Szent Márton/Martinus püspökhöz.

Semmi polgárpukkasztó sincs ebben az előadásban – vonogatja a vállát a siheder a szombathelyi Weöres Sándor Színházból kijövet, Szombath András Köpönyeg és palást című drámájának nyilvános főpróbája után. Holott – szerintem – nincsen igaza. Mert a Babarczy László rendezte előadás igenis provokatív, mert szembesít: és te jámbor néző, miképpen viselkedsz üldözöttként, máskor pedig (mit teszel/tennél) üldözőként? Ne kertelj, vallj színt! Angyalnak hiszed magad, ám az ördög, alkalmasint, könnyedén felülkerekedik benned!?
Teátrumba járó társaim, tegyük a szívünkre a kezünket: estünk-e már mi is kísértésbe? Nem kell rögvest válaszolni, jóllehet, előbb-utóbb mindnyájunknak felelnünk kell nagy nyilvánosság előtt (rém)tetteinkért is. Nincs kecmec! (Juj-juj, akkor hát magam se lennék kivétel; máris sztornó!)

Jordán Tamás Martinusként/Turonum püspökeként nem szentimádásra buzdít, hanem a lelkiismeretes embert hozza közénk; elméje a helyén, meditál, töpreng, van humora s öniróniája, tud és mer is dönteni jó és rossz – kevésbé jó – között. Becstelenségre is képes, ha azt annak mondják, amikor a hatalmat legitimálja azért, de kizárólag azért, hogy ezzel százak-ezrek életét megmentse. Vívódó halandó. Aki úgymond üldözői szerepkörében sem felejti el: honnan is jött, mit is élt át, amikor őt üldözték? Szolgál – nagy szavak - mindig és mindenkor. Példa. Így kell(ene) itt és most is. Huh!
Tanítványa bőrébe Kenderes Csaba bújt. Mester és követője. Több dimenziós Jordán Tamás és Kenderes Csaba kettőse. Hűség. Kiállás. Odaadás. A XIV. és a XXI. században, színfalakon innen és túl. Tehetnek a sátánok-gátlástalanok pribékjeikkel s kollaboránsaikkal együtt azt, amit csak akarnak, de a stafétabotot akkor is átadják a mai Szent Mártonok. S egyre többen vannak/lesznek, akik érdemesek/méltók az átvételre!
Magnus Maximus – Trokán Péter. Ilyen a totális hatalom. A világi (is). Mindent ide, csak nekem. De kemény, klassz Trokán Péter is! S a többiek, a püspökök (azaz az őket formázók): Endrődy Krisztián, Matusek Attila, hu-juj! Kelemen Zoltán, Vass Szilárd, Avass Attila, Horváth Ákos (többes) figurái a szélkakasság mintapéldányai. Brrr! Szolgál Edvi Henrietta (is) ezúttal szolgálólányként, Szabó Róbert Endre kincstárnokként szintén.

Kicsit olyan (jómagam így érzem) Babarczy László rendezése, mint az időskori Picasso-rajzok egyike-másika. Skicc vagy még az se, két pont meg egy vonal, avagy két vonal s néhány pont. Semmiség(nek tűnhet/ne). De benne van ez az egész mindenség.
Egyszerűen. Tisztán. Igazul.
Köpönyeg és palást.

                                         2016. március 5.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése