2016. március 30., szerda

Kassai Lajos nyilaitól ne ments meg Uram minket! - Lillród Film, producer-rendező: Kaszás Géza


A lovasíjász című Kaszás Géza-alkotás célzott lövéseket ad le ránk. Halálpontosakat, amilyenekhez a főhős, Kassai Lajos (is) szoktat bennünket, miközben pereg a Lillród Film celluloidja.
Nyílálló mellényünket szépen lassan (önként s dalolva) leoldjuk, merthogy immár fölöslegessé válik. Tessék, csak tessék nyugodtan idelődözni!
Néha muszáj megsemmisülni. Hagyni, hogy az alapokig lerombolhassanak. S utóbb megköszönni: immár a legfrissebb forrásvíz-tisztasággal. Hogy aztán - fölépíthessünk magunkból: valakit. Valamit. Soha nem lehet késő.

Nincs lehetetlen. Mindenkinek saját útja van ugyan, de szem- és támpontok adhatók egymásnak. S csuda klassz, ha ez valóban meg is adatik. A másik által (előre) gyártott elemeket persze át kell szabnunk, magunkra kell méreteznünk, magunkba kell olvasztanunk; s aztán az öngyurmázásnak ezernyi módja-útja van. S nem úszható meg se kín, se keserv.
Példakép. Életszerűség. Alázat. Az alapkategóriák elfogadásával, s úgymond kibontásával, tágításával, elmélyítésével helyrebillenthető is lenne rögvest akár a mai pedagógia/iskolaügy éppúgy, mint e mostani politika/országászat. Mindenütt, ahol ott a világ közepe. De: hol nincs, ne lenne?
Azt teszem-e, amiről papolok, prédikálok? Ha igen, van hitelem, aranyfedezetem. Vonzerőm. Követőm. Csapatom. Teremtő s termelő brigádunk. Ha nem: rossz, romlott – sátáni is - vagyok. Fertőzök, egyre többeket, s többeket. Katasztrófavirágként pusztítok. Elnyomorítom az embert az ember(ek)ben.
Életszerűség. Kiszórni az űr szemétdombjára mindent, mi felesleges, lehúz, nem röpít. Rovancsot rögtön!
Alázat. Tiszteletünk. Hódolatunk. Főhajtásunk: az ember(i)ség előtt.
Kassai Lajosokat az iránytű tornyokba! Ízibe!

Ha a nagy mellényünk mégis csak túl szűknek bizonyul(na), ne szégyelljünk belepirulni e felismerésbe. Nem feltétlenül kell (megint) a földbe döngölni saját magunkat, s legyünk kíméletesek azért egymással is. Ámbár szigorúak. Hiszen értem/érted követelek magamtól/tőled s nem ellenem/ellened, ugye, hiszem/hiszed? 
Kassai Lajos uram: kéretik ide (meg oda s amoda) precíz/tökéletes – világbajnokhoz illő - sorozatokat lőni!
S e hetedhét országban párja nincs lovasíjász nyilaitól ne ments meg minket, Teremtőnk!
                                               2016. március 30., szerda 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése