2016. február 29., hétfő

Legendás rendező a Weöres Sándor Színházban


(alcím) Babarczy Lászlótól különlegesen szokatlan, ezúttal kettős születésnapi előadás várható – Bemutató: szombaton (március 5-én)

nyugat.hu
Szenkovits Péter

 
Ünnepi előadással tiszteleg a szombathelyi Weöres Sándor Színház az idén hetvenötödik születésnapját betöltő Babarczy László (Budapest, 1941. szeptember 3.) Európa-szerte (el)ismert rendező előtt /is/, aki a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja; 1973-ban kezdett rendezőként Kaposváron, ahol 1974-től 1981-ig főrendező, 1978-2007-ig direktor volt. 2003-ban hozta létre a színész tanszéket az ottani egyetem művészeti főiskolai karán, melyet fél évtizedig vezetett.

„A rendezői kalandjaim nagy része életveszélyes vállalkozás. De nem azért, mert olyan különlegesen modern, hanem azért, mert különlegesen szokatlan, és egyáltalán nem illik bele a trendbe”, vallja Babarczy László (szinház.hu - 2013. szeptember 3. kedd). A Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, Jászai-díjas rendező munkával/alkotással „ünnepelhet” a vasi megyeszékhely teátrumában a publikum nagy-nagy örömére, hiszen ő viszi színre azt a szintén Európa-hírű és ugyancsak születésnapos Szent Márton (1700, bár, meglehet, „csak” 1699 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot Savariában) püspökhöz kapcsolható drámát, melynek premierje március 5-én, most szombaton este lesz a WSSZ nagyszínpadán.

„A legnagyobb szigor, következetesség jellemzi a Babarczy László vezetésével zajló próbafolyamatot, néha én is kapok tőle…”, számolt be mosolyogva Jordán Tamás szombathelyi direktor (aki 1980-tól tizenegy évig a kaposvári színház művésze volt) a hétfői (2016. február 29-ki) sajtótájékoztatón. „Odaadó munka folyik, ha nem is verejtékes. Adott egy mű (Szombath András: Szivárvány havasán – Köpönyeg és palást – dráma; szp), amelyet a színház a saját rangjához méltóan visz színre. A karmesteri pálca jó kezekben van”, nyugtázta elégedetten Jordán Tamás.

A drámapályázati rostán fönnmaradt Szombath-műről Babarczy László megjegyezte, hogy „tisztességes, jó szándékú, körültekintő alkotás”. A honi színházművészet örökös tagjaként becsült és tisztelt mester, színházi generációk tanár ura – aki 1969 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, melynek 1990-től 1991-ig rektor-helyettese, 1991 és 1994 között pedig rektora volt; 1991-től egyetemi tanár - még hozzáfűzte: a mű „aktuális, pozitív üzenetet hordoz, mind keresztény, mind polgári szempontból”. Azt csak úgy mellékesen jelezte, hogy „a dramaturgiában, a színpadi munkában nem jártas a szerző, akit fél órája ismerek”.

S még egy idézet a hetvenötödik évében járó Babarczy Lászlótól a már említett Magyar Színházi Portálról: „Sosem titkoltam a véleményemet. Azt sem: Kaposvár jobboldali vezetői nem a választóikat, hanem önmagukat képviselik. Nyilván nemcsak Kaposváron van így. Még mindig nem értik: ha valaki hülye a színházban, előbb-utóbb leáll az egész rendszer. Azt látom, hogy továbbra is a kulturális igénytelenség forradalma zajlik. Csak azóta már harcolni sem nagyon kell érte. (…) Ebben a pillanatban semmilyen művészeti, szakmai tekintély nem elegendő ahhoz, hogy ezeket a boldog kis malacokat az önkormányzatokban, akik az ügyeket intézik, befolyásolni tudják. Ez az ország színvonala.” (szinhaz.hu – 2013. szeptember 3.)

Szokatlanul izgalmasnak ígérkező (dupla) születésnapi előadás elé tekinthet a VSSZ rajongótábora.
 
                                         nyugat.hu
                                         2016. február 29., hétfő

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése