2013. július 17., szerda

Útravaló pogácsánk: verspályázat - augusztus huszadikáig lehet "kisütni"

Verspályázatot hirdet a szeptemberi pogácsasütő verseny alkalmából a Haraszti Hetvenkedések szervező bizottsága (Vas megye, Harasztifalu). A téma: a pogácsa. Nevezni augusztus 20-ig lehet.

A pogácsa, mint útravaló, továbbá mint vendégváró falat, a magyar paraszti konyha egyik, sokféle változatban készíthető remeke a témája annak a nyilvános verspályázatnak, amelyet a XII. Haraszti Hetvenkedések - pogácsasütő verseny - alkalmából először írnak ki a harasztifalui szervezők. A legkiválóbb, legtalálóbb, legfrappánsabb költemények elhangzanak szeptember első szombatján (hetedikén) a Haraszti Hetvenkedések színpadán (kívánságra akár szerzőik előadásában); utóbb a zsűri gondoskodik róla, hogy azokat a még szélesebb közvélemény is megismerhesse.
Bárki, bárhonnan pályázhat a jelképpé nemesült, a XIV. században eredetileg hamuban-parázsban sütött lepénykenyér (pogácsakenyér) kapcsán írandó (avagy már meglévő) saját költeményével.
Ki ne tudná, hogy a hosszabb-rövidebb portyára induló szegény vándornak - leánynak, legénynek - "hamuban sült" pogácsát rakott a tarisznyájába az édesanyja. Ez bátorítást, féltő szeretetet, gondoskodást, de egyben a megújulás vágyát, reményét is kifejezte, valamint azt: hazavárunk. És persze soha ne felejtsd el, képletesen szólva, hogy honnan indultál el.
Mostanság, a modern kori vándorlás, a hazai, avagy a külhoni életkezdés, a továbbtanulás, a munkába állás előtt sem baj, ha a tarsolyban meglapul egy-egy apró, kerekded "emlékkő".

Ballagó diákok - kisebbek és nagyobbak - szütyőjébe is ez kerül(t); egy-egy szem vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt apró péksütemény. Élményidézőnek,s hogy kiben-kiben csiholja - évtizedek elmúltával is - a diáktársak és a pedagógusok szeretet-tüzét, úgymond ébren tartsa az alma materhez való ragaszkodást.
S nem utolsósorban a kerekded leveles, vagy omlós szerkezetű étek a vendéglátás örömét - a másik s egymás megbecsülését - is jelképezi. Alighanem manapság erre vagyunk a leginkább "kiéhezve".

A magyar konyhamesterek, -művészek találékonyságára is ráirányíthatják a figyelmet a pályaművek, hiszen a legleleményesebb változatokban készítenek pogácsát; tepertő, (sertés)zsíros, vajas, krumlis, sajtos, túrós, kapros, hajdinás, tökmagos... Továbbá sonkás, kolbászos változatok ismeretesek. )Aztán mákos, mézes - ízlés kérdése...)
Mindezeket sem lenne haszontalan "megénekelniük" a harasztifalui versversenyre pályázni szándékozó XXI. századi - rím- és szófaragó - poétáknak.

Két kategóriában hirdetünk győzteseket a hetvenkedéseken. A fiatalabb generációkéban (15 éves korig), illetve a már többet tapasztalt "korosabbakéban" (99 éves korig). A pályázatra augusztus 20-ig várjuk a verseket a szenko@t-online.hu-ra, valamint a következő postacímre: 9784 Harasztifalu, Fő utca 82. Kérjük a borítékra ráírni: "Pogácsa".



Máris megérkezett az első rigmus a kisiskolás Francsics Fruzsinától (Harasztifalu):
"Sütöttem pogácsát,
kihűlt a kemence,
hoztam volna Nektek,
de megette a Bence!"

Fruzsikánk! Köszönjük szépen!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése