2013. október 21., hétfő

Cirkusz az egész világ

Isten szabad ege alatt végre megint partnerszámba veszik a publikumot. Játék ez az egész élet, játék tulajdonképpen minden – ha olykor szomorú, keserű, tragikus és elviselhetetlennek tűnő is -, de igazából akkor van az egésznek értelme, ha közösen űzzük. Együtt akarjuk kimondani történetesen azt (is), hogy a mai „sátánok” távozzanak tőlünk. A másokat elnyomorítók, semmibe vevők, a csak a saját pecsenyéjüket sütögetők fogják a cókmókjukat, s keressenek maguknak, mondjuk más bolygót. Elég volt! A természeti és a társadalmi környezet szennyezéséből, mindennemű megkülönböztetésből, az anyagiak imádatából; az emberi tisztaság kerüljön ismét a középpontba. A (butító) mobilok, a (rémhír) tévécsatornák és sorolhatnánk napestig – ne deformálhassanak bennünket tovább, ne engedjük, hogy végérvényesen kicsúszhasson alólunk a már csaknem teljesen megmérgezett talaj; az agylúgosítástól ments meg uram minket… E modernnek nevezett világban, amely valójában nincs túl távol a tébolydától, a rend fogalmát kellene előkotorni, azt kellene valamiképpen etalonnak elfogadtatni. Mert cirkusz ez a javából.
S hogyan kerülnek az említett témák „terítékre”, azaz egy kóborló művészcsapat porondjára?
A példa aranyfedezete okán (is). Ugyanis a Cirko Soluna – amely ismét térségünkben teljesíti (nagy szó, de igaz) küldetését – társulata negyed százada rója Európa útjait; ekhós szekerekkel vándorolnak, azokon élnek, szeretnek, alszanak, okítanak-nevelnek gyerekeket, főznek (fáznak). Alkotnak, teremtenek.
Miközben persze valójában a természetben léteznek. Megmutatva: nem feltétlenül így kell, de így is lehet.
Egy-egy községben letáboroznak, szórólapokat gyártanak, végigkürtölik a környéket, hogy kora este előadásra várják a nagyérdeműt. Akrobatamutatványok, zsonglőrködés, muzsikálás, bolondozás a nézőkkel. Akiket egyébként majd’ minden számba bevonnak, jelezve, vagy éppen tudatosítva így azt is, hogy ez az egész csapatjáték. Miközben a produkciók sorozata egységes egésszé áll össze. A hét-nyolc évvel ezelőtti műsoruk summázata az volt: még elférünk Noé bárkáján. Össze kell magunkat ugyan húzni, de csak-csak. Az új bemutatójuk az elembertelenedés elleni fellépés jegyében született, tükröt tartva: valami nagyon, de nagyon nem stimmel ezen a sárgolyón. Emberek, szedjétek végre magatokat össze, és térjetek már észre, ne csak és kizárólag a bugyelláris megtömésére, a másik megalázására, letaglózására, kisemmizésére koncentráljatok, hanem leljetek rá – ha még egyáltalán képesek vagytok – arra a bizonyos tisztaságra…
Isten szabad ege alatt újra és újra – rendíthetetlenül – kemény fába vágja a fejszéjét a Cirko Soluna. Mi lesz velünk, ha nem kapcsolódunk be ebbe a „játékba”, amelyben egyenrangú partnerként tekintünk egymásra?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése