2013. szeptember 5., csütörtök

Kossuthkifli - Rudolf Péter rendező (színész); Rátóti Zoltán színész - színidirektor -: rész vagyunk és egész vagyunk

Kőszegen forgatja ezekben a napokban a Kossuthkifli című hatrészes tévésorozat egyes - amúgy Érsekújváron 1849-ben játszódó - jeleneteit Rudolf Péter.

Ma egy nemes ember bőrébe bújhatott e sorok írója.
Magyarán: statisztáltam.
Reggel hat órakor volt a gyülekező s a forgatás este nem sokkal nyolc óra előtt fejeződött be a Jurisics téren.

Fárasztó volt. Ugyanakkor jó hangulatú.
Rudolf Péter Kossuth-díjas színész-rendező igen-igen nagy fába vágta a fejszéjét, s őszintén kívánhatjuk, hogy sikerre vigye ezt a művészi vállalkozását is!

Bődületes, hogy mi mindenre kell figyelnie egy rendezőnek, mennyire kézben kell tartania a szálakat.
A forgatásról alkalomadtán bővebben is beszámolunk, hiszen - holnap kora reggeltől, meglehet, megint estig -  ismét nemesi viseletben illegethetem magam...
De azért persze ne felejtsem el, honnan is jöttem...
Bár nem szoktam.
Nem az én műfajom.

Jó sorsom - dél tájban - összehozott Rátóti Zoltán színész-igazgatóval, aki a kaposvári Csiky Gergely Színházat irányítja. (A Kossuthkifliben Érsekújvár főispánjának a bőrébe bújik.) Megajándékoztam a Megfogni egymás kezét - 1956-2011 - című kötetemmel, ő teátrumának 2013/2014-es műsorfüzetével viszonozta a gesztust.

A bevezetőben - Bérczes László művészeti vezetővel - ekképpen fogalmaznak:
"...az igazi és egyetlen valóban fontos kérdés sosem lesz más a színházban: mi történik a színpadon? Igaz-e az, ami történik, megszóltja-e értelmünket, átmossa-e lelkünket-szívünket, megélhetjük-e az emberi létezés lényegi élményét, hogy egyedüli példányként vagyunk részei egy nagyobb egésznek, hogy rész vagyunk és egész vagyunk..."

Kőszegen, Harasztifaluban, a földkerekség bármely pontján - statisztaként meg főszereplőként, részként és egészként is - morfondírozhatunk ezen.







2 megjegyzés: