2013. szeptember 10., kedd

2001. szeptember 11. - Gordon Zsuzsa élete perceken múlott

2001. szeptember 11. - New York, a World Trade Center földszintje, reggel háromnegyed kilenc. Gordon Zsuzsa színésznő a liftnél várakozik, amikor is becsapódik az első repülőgép. A csoport, amelynek tagjaként fél kilenckor kellett volna a Világkereskedelmi Központ tetejére feljutnia, már odafönt van. A művésznő néhány percet késett. Ennek köszönheti az életét.


Gordon Zsuzsa - érdemes művész, kétszeres Jászai-díjas - 2001 szeptemberében immár negyedszer járt New Yorkban, hogy ezúttal unokaöccsének mutassa meg a várost.

Szeptember tizedikén - alkalmi csoport tagjaiként - emeletes buszról fürkészték Manhattant, gyönyörködtek a csodás metropolisban, egyre azonban már nem maradt idő, jóllehet az is benne volt a jegy árában: felmenni a Világkereskedelmi Központ tetejére. Ezért a fekete bőrű, rendkívül segítőkész idegenvezetőnő azt javasolta, kerítsenek erre sor másnap, azaz szeptember 11-én. Találkozzanak reggel fél kilenckor az ikerépület bejáratánál, hogy utóbb odafentről tekinthessenek szét.

Gordon Zsuzsa unokaöccse azonban elaludt, ezért nem érkeztek oda a megbeszélt időpontra. Mintegy tíz percet késtek, de a csoport többi - német, amerikai - tagja ekkor már odafönt volt. Míg ők ketten, másokkal együtt, várták a leérkező liftet, az egyik bejárati ajtónál levegőztek, s egyszer csak szörnyű hang sivított a fülükbe.

- Robbanó, csikorgó, sistergő hang volt. A második világháborúban, Budapest bombázásakor érzékeltem hasonlót - sóhajt nagyot a művésznő. - Abban a pillanatban azt éreztük, hogy menekülnünk kell. Futni, futni. A Hudson folyó felé vettük az irányt, és szaladtunk, ahogyan csak bírtunk. De egyszer csak görcsöt kapott a lábam, lerogytam. Visszanéztem, lángokban állt az egyik torony, s jött New Jersey felől a második gép. Becsapódott.
Lemerevedtünk.
A legelső gondolatom az volt, hogy a csoport többi tagja odafönt van. Mi is ott lennénk, ha az István nem alszik el.

Csak ültünk a földön, mintha valami mozifilmet néznénk. Aztán, mint földrengéskor, kártyavárként omlott le az egyik, majd a másik torony is.
Szirénák búgtak, teljes volt a káosz.
Pánikszerű hangulatban mentünk gyalog haza, a panziónkba.
Ostromállapot volt.
Másnap kellett volna Los Angelesbe utaznunk.

A barátaink azt hitték, ott voltam a WTC tetején, hiszen tudják, korán kelő vagyok. Telefonálni nem lehetett, jóval később sikerült csak, akkor is szinte csodával határos módon.

Egész nap ment a tévé, milliószor mutatták a szörnyű felvételeket, sokszor elmesélték a hozzátartozók, amikor az egyik eltérített - Los Angeles-i - gépről rádiótelefonon hazaszólt egy apuka, s elköszönt a feleségétől: "Szeretnék tőled meg a gyerekektől elbúcsúzni, mert meghalunk".

Amikor lementünk a városba, láttuk, az emberek szédelegnek. Állandósult a szirénahang, mentették azokat, akiket még lehetett. Minden be volt zárva.
Rettenetesen nyomasztó volt New York.
Füst, por mindenütt.
Fekete volt az égbolt, mintha sűrű felhők ereszkedtek volna le. Pedig utóbb megtudtuk, hogy Manhattanen kívül amúgy derült volt az ég, sütött a nap.

Olyan volt az egész, mint egy rémálom.
Sokáig nagyon rosszul tudtam aludni.
Attól a rémisztő hangtól jó ideig nem tudtam szabadulni.
Életem legmegrázóbb élménye volt 2001. szeptember 11.
Soha nem fogom elfelejteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése