2016. február 27., szombat

A szoba (a kégli filmünk) négy Oscar-díj várományosa


Milyen a mi szobánk, azaz e szeretett-gyűlölt galacsinunk: életünk színtere? S e közép-kelet-európai kéglink?
Az, hogy hová, mikor, hogyan születünk: nem rajtunk múlik, ezt kapiskáljuk. De amikor (tegyük fel) nyílik az elménk, akkor megvilágosodunk-e? Kikristályosodik-e: miért vagyunk itt, mi a feladatunk/küldetésünk?

A szoba című ír-kanadai film dráma: lányt rabol el (amúgy honfitárs) martalóc, aki a szó szoros értelmében szobafogságban tartja, sorozatban megalázza-megerőszakolja. A fogoly gyermeket szül e miliőben, amit ugyan csudavilágnak teremt a számára, miközben egyetlen vágya: legyen jussa ötéves fiának is a nagybetűs Élet.

Képes-e arra a szeretetünk, hogy legyőzze a szörnyet? Iszonyú körülmények között ember tudok-e maradni? Fölül tudok-e emelkedni önmagamon, be tudom-e programozni az énemet arra, hogy ne ismerjek lehetetlent?
Az anya csellel, fondorlattal, kínnal-keservvel kimenekíti gyermekét a szabad világba, s aztán számára is lebomlik a vasfüggöny, leomlik a szobafal. Megadatik a rendszerváltás.

Hogyan tovább e fene nagy szabadságban?
Újabb cellába kerül(ünk)? Holott látszólag ez maga a paradicsom: dívik (dúl) a demokrácia, tejben-vajban fürdik mindenki.
Ám a kamraeffektus nem szűnik bennünk, körülöttünk.  Falak, szögesdrótok vesznek körül bennünket; rendületlenül építünk belénk s magunk köré újabb és újabb kerítéseket. Melyeken rendesen/rendszeresen fönnakadunk, holott a lény(eg)ünkben ott az a bizonyos kódolt meghívó, ami arra inspirál(hatna) bennünket, hogy megváltsuk önmagunkat és egymást. Gorkiji mottójával: „Ember, ez gyönyörű!”.
Lehetne.

A szoba – valójában a mi mai szobánk.
Szemfelnyitó, piszokul acél/osító/ filmalkotás. Oscar-jelölései: legjobb film, legjobb rendező: Lenny Abrahamson, legjobb adaptált forgatókönyv: Emma Donoghue (az alapregényt is ő írta), legjobb női alakítás: Brie Larson.
Egyszer élünk. (Azért erre ne vegyünk mérget, de ebbe most ne menjünk bele.) Rajtam, rajtad, rajta – rajtunk, rajtatok és rajtuk is múlik a sátán mielőbbi száműzése, az ember isteni küldetésének sikere.
Gyermekeinkért. Nincs mese.

                                               2016. február 27.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése