2014. március 30., vasárnap

Félni, pedig, nem szabad - Pacsirta Rádió, 2014. március 30. vasárnap., 9 óra: Oldalnézet - ismét elhangzott április hatodikán, ugyanott, nem sokkal 10 óra előtt...

Félni, pedig, nem szabad 

Szenkovits Péter
teremtuccse.blogspot.hu
szenko@t-online.hu

(Meghallgató: Pacsirta Rádió - Hangtár)


Miért is kellene félni? Ugyan már, kis/nagyfiam; régen elmúltak azok az idők! – bizonygatom legfőképpen tizenöt éves kamasz lurkónknak. Úgy magamban, persze; azaz legbelül hallom, és sugallom felé. Mert hiszem – hinni szeretném -, hogy ez tényleg így is van. De azért – suliba/suliból cipelve s az otthoni „ fórumokon” - kerülöm a témát. Forró (számomra, számunkra) e kása?

Huszonöt esztendővel ezelőtt féltünk. Ugyan már nem nagyon, csak egy kicsit. 1989 tavaszán javában szerkesztettük a Tér-Kép című nyugat-magyarországi hetilapot (1988. december 19-én került utcára a próbaszám, nem sokkal Grósz sportcsarnokos fehérterrorozását követően – s mint független sajtóorgánum, a Reform című újság után az országban másodikként látott napvilágot). Március idusának délelőttjén, a szerkesztőség előtt, föl-le járkált egy bőrkabátos elvtárs/úr.  Készült a friss szám, miközben kukucskáltunk az ablakon; kacarászásra nem volt okunk, de azért nem is rettegtünk. Ha fordulna a kocka, vesszük a kalapunkat, uzsgyi, irány Ausztria! – nyugtatgattuk magunkat/egymást, naivan.
Maradtunk.
Június tizenhatodikán (szóval ’89-ben) azért jobban szorongtunk – bár a katarzisok oldották ijedelmünket, miközben életfilmünk le-lepergett; s be-bevillant: Jézusom, mi itt temetetlen holtakon jártunk/éltünk! -, de leginkább nem magunkat féltettük (ekkor sem), hanem a szónokot, aki ki merte mondani, hogy ruszkik, haza! Teremtőm, ezt most elviszik…
Maradt.
A félsz, pedig immár örökre eltűnik a történelem színpadáról; reméltük, hittük.

Mára mi változott meg, mégis? Mi ez a remegésféle, cidri, félsz bennem? Réges-régi ismerősként üdvözöl: szép napot! (Amúgy ez az állandó szépnapozás meg jobban teljesítés…)
Egy idő óta azon kapom magam, hogy hangtompítóm önműködően üzembe helyezi, helyezné magát, ha a véleményemet valakinek elmondom, el merném mondani. Utcán, (elő)csarnokban, fodrásznál, váró- és kórteremben, pénztárnál sorban állva, vonaton, buszon, metrón, étteremben, kocsmában – szülői értekezleten…
Hivatalos ügyek intézésekor, pedig – varázsszóra: kiugrom a cilinderből - mint nyuszika, avagy (béke)galamb… Nem voltam ugyan sosem az a róka, farkas, medve, oroszlán típus (az végképp nem), de mindig volt egy pont, hogy eddig és nem tovább! S ha merszem nem is volt szólni, távozásommal, olajra lépésemmel jeleztem (na, ja, szégyen a futás, de hasznos…), itt valami nagyon-nagyon nem stimmel!

Nem, nem kisfiam, apa nem fél. Hát, úgy ismersz? – motyogom magamban, magamat is nyugtatgatva, legbelül; kettős-hármas-négyes tudat.
- Na, mi volt a suliban?
- Semmi…
- Szóval minden a legnagyobb rendben?!

Hm. Akkor, hát, maradunk… De miért – mitől/kiktől - kellene itt(hon) félnünk?







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése