2014. március 29., szombat

A dzsungel könnye, avagy mi lesz veletek, Mauglik? - A dzsungel könyve Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban

Élet-halál, befogadás-kirekesztés, csapat-magány, továbbá gyermeki naivság kontra felnőtti önzés, valamint természet kontra társadalom. „Csupán” ennyi A dzsungel könyve, Maugli(ink) kalandsorozata…
Ha tágítjuk – már pedig a szerzők megtették (zseniálisan): Dés László, Geszti Péter, Békés Pál, Kipling vaskos alapjaira építve -, érzékelhetjük, egyetemes/emberi. És ahhoz sem kell jóstehetség (1996-ban sem kellett): maradandó e musical.
S miképpen ágyazódik belénk a szombathelyi Weöres Sándor Színház, úgymond tavaszi veteményezésekor? Nyilvánvaló – persze, hogy nincsen új a Nap alatt -, ahányan vagyunk, ez annyiféle.
Láttuk-e már itt, avagy ott a darabot? Ha igen, hol erőteljesebb a hatás? Hová kerültek a hangsúlyok az emilyenre, amolyanra gyalult deszkákon?
Amúgy meg a földlakó már csak önző; zsákmányolni és spájzolni szeret. Kamrát, hűtőládát (jégvermet?) degeszre tömni, jusson/maradjon is a (még) rosszabb időszakokra.
Nem lehet okunk panaszra, Savariában (sem).
Ha striguláz/leltároz utólag az ember – a csuda (se) tudja, hogy miért kellett vagy másfél hétnek eltelnie a(z egyik) főpróbától e mostani számvetésig; nyilván ennek is oka van, hogyan s miként telepszik, ülepszik le bennünk az élmény. (A lapzárta persze a „leginspirálóbb hajcsár”, ha van; de, ha nincs, akkor, bizony, várni kell az ihletre, ami határidő híján hajlamos elkóborolni a dzsungelben. És, ugye, annak is megvannak a törvényei…)
Ezúttal csupán jelzésszerűen (nem elég a hosszan tartó némaság, ráadásul még ez is).
Csapat. Horgas Ádám rendező: közösségépítő. Összecsiszolódott „vezérkar” élén, melyben „tábornoki rangú” (legalább) a koreográfus Bodor Johanna. Egység, úgy (is), hogy az egyéniségeket – talán ez a bölcsesség egyik legigazibb (s ősidőktől a legjobban bevált) záloga - hagyják érvényesülni. S a paletta szivárvány színeit nem szórja szét centrifugális erő; szinte kivétel nélkül – igazándiból nincs gyenge láncszem – mindenki a köz asztalára pingálhatja azt, s éppen ezért örömmel teszi, ami az ő értéke, egyben az ajándéka: nekünk. Hát, persze, hogy jólesik. S ha esetleg mégsem passzol(na) ezer százalékban a csomagolás, a szándék fölülír mindent. Az egész, úgy, ahogyan van: szerethető!
Más kérdés, hogy „egyenlőbb az egyenlők között” alapon vannak kedvencebbek a kedvencek közt. Csil – egyszerűen lenyűgöző Nagy Cili keselyűkirálynőként! Irtózunk e dögevőtől, de mivel nem mutatja magát másnak, mint ami, elfogadjuk ilyennek. Benne – legalább – nem kell csalódni. Manapság, hm… Balut – Szabó Tibor csupa szív – elfogadnánk a saját „Maugli(i)nk” tanítómesterének is. Hiánya természeti/társadalmi katasztrófával fenyeget. Döglégy – Vass Szilárd. Poénzuhataga mögött fölsejlik – inkább: izzik - a tehetség. E világunkban, nem mellékesen, mennyit szenvedünk e fullánkos fajtától! Ká – Fekete Linda. Számtalan mögöttese – árnyalata – van. Szenzációsan kidolgozott „vedlemény”; nagyon ismerős.
Maugli – Balogh János. Több rétegről (de jó!) van esetében is szó, de most mégis: ilyen-olyan kisebb szerepek eljátszása közben vajon miképpen tudja magát megőrizni valaki úgy, hogyha „fülön csípi” a nagy lehetőség – egy abszolút főszerep -, akkor egyszeriben csak kivágja a rezet? Türelem, erőtartalékolás, alázat. És amikor, hoppá, akkor! Nincs lehetetlen. Adjunk esélyt magunknak, hogy meg is történhessenek/történjenek velünk a dolgok!
Egyszer s másszor katarzisféle is átjár bennünket. Főleg akkor, amikor, újra és újra, a befogadás a tét. A farkasok emberek – az emberek farkasok… „Csupán” élet-halál kérdése ez az egész.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése