2013. augusztus 26., hétfő

Egyedül nem megy – Támadás a Fehér Házban

Mi minden megtudható bárkiről. S mi mindennel vissza lehet élni bármikor; sejtéseink lehetnek minderről.
Arra – természetesen - nincs túl sok esély, hogy valaha is összefutunk az amerikai elnökkel, ám azt kapiskálhatjuk, hogy az Egyesült Államok mindenkori első embere sem sebezhetetlen. Holott annak kellene lennie. Mégsem az. A Támadás a Fehér Házban (Olympus Has Fallen) című ameikai thriller - rémtörténet, tényleg – arra is kiválóan alkalmas, hogy bepillanthassunk a világ legbefolyásosabb politikusának privát (nem intim!) szférájába. Vagy legalábbis bemutatja, hogy a hús-vér elnök környezetében miféle események, miképpen zajlanak (alakulhatnának). Nem kispályázik a rendező, Antoine Fugua és csapata. Persze már a téma is kiköveteli ezt magának. Bár vagy csinál az ember valamit, de akkor aztán apait-anyait belead, vagy a félmunkára legyint inkább, hagyjuk a csudába az egészet…
Minden megtörténhet, te jó ég! Az Amerikai Egyesült Államokban is. Amikre soha nem gondolnánk. Ki tudná elfeledni, például 2001. szeptember tizenegyedikét?
Éppen e sorok számítógépbe táplálásakor érkezik egy SMS (vannak telepatikus történések, hiszen tudjuk): „Kihívta, majd túszul ejtette a tűzoltókat egy férfi az USA-ban. A túszokért azt követelte, hogy kapcsolják vissza a villanyát. A rendőrök lelőtték.”
S itt van történetesen Észak-Korea. Éppen e kis (fél)ország körülötti zűrzavaros, még inkább félelmetes bonyodalmakról is szól a Támadás a Fehér Ház ellen. Meg a fanatizmusról, aminél szörnyűbb dolog aligha létezik e földkerekségen. Bárhonnan, bármiféle ideológia álarca mögül bukkanjon is elő. Akár állam, akár vallás, akár csoport, akár egyén szintjén.
Borzalmak okozója. A fanatizmustól ments meg uram minket, sugallja ez az amerikai filmalkotás, amely arra is rámutat, hogy vészhelyzetekben is ember maradhat az ember. Sőt. Ekkor mutatkozik meg igazán, kiben mi is lakozik. Hogy árulók mindig voltak, akik eladták a lelküket – persze, hogy pénzért – az ördögnek? Nem újdonság. Nézzünk csak körbe ezen a golyóbison. A filmbéli elnök szavait azonban valamennyi valóságos amerikai prezidens is vallotta, s vallja e mostani is, ami az emberiség józan többségét megerősíti hitében: ha összefogunk, győzünk!
Rengeteg, talán túlontúl sok vér folyik a filmben. Ámbár meglehet, ebben is nagyon életszerű. Áldozatok nélkül soha nem megy. Balgaság lenne az ellenkezőjét állítani.

Sok minden megtudható bárkiről. Rólunk is. Nem hagyhatjuk, hogy bármikor is visszaélhessenek ezzel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése