2013. augusztus 6., kedd

Csapatjáték, egység, egyenesség - hatvanéves Patonay Imre

Putesz - mindenki így ismeri. S nem csak a kosárberkekben.

Két aranyérmet, három ezüstöt, két bronzot az ő irányításával szerzett a körmendi kosárcsapat. Három kupaelsőség is fűződik a nevéhez.
Két évig az ifi, négyig a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya volt.
Patonay Imrét félszáz esztendő legjobb tíz magyar kosártrénereként tartják számon.

Egy beszélgetésünkből idézünk abból az alkalomból, hogy szerdán - augusztus hetedikén - ünnepeljük a hatvanadik születésnapját.
A Jóisten éltesse nagyon sokáig!

"Nagy problémának látom a mostani hatalomvágyást, pénzhajhászást. Amikor elvesznek az értékek, nincs összetartozás. Kár, hogy nagyon sokan nem tudják, illetve elfelejtik, hogy honnan jöttek, mit kaptak. Azért remélem, talán jobb korszak következik..."

"...a mai napig is csapat orientált vagyok. Csapatban gondolkodom. Legyen jó kis egység. És ebben valahol mindig megtaláltam a szerepemet. Nem a központot, nem ez a lényeg, hanem ami a szervezést illeti..."

"... ha az ember még előre is tud gondolkodni, hogy a másik hogy gondolkodik... Igen, ez kell. A szakmához is. Akár a tanításhoz; megtalálni a hangot az elsősökkel, s persze a kollégákkal is..."

"...bennünket úgy neveltek, hogy megtanultuk, mi az, hogy egyenesség. Erről szól(t) a történet. Banda van, de: szemtől szembe. Nincs hátulról mellbe, meg egyebek. Mi ebben nőttünk föl. A mai valóság nem erről szól, sajnos. Hanem hátulról mellbe. Ez óriási különbség."






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése