2015. június 10., szerda

Saul fia - tisztesség/tisztaság (filmjegyzet-dadogó)


 Megéreztetni a megéreztethetetlent egy olyan országban, ahol a hatalom és pribékjei igyekeznek kisatírozni – kvázi 896 óta - fejből és szívből az emlékezetet… Minden úgy (s akkor) történt, préselik bele az elevennek tűnő gén-automatá(in)kba, ahogyan azt én diktálom, utólag. Kilúgozom a bensődet, bábuvá faragom a külsődet; igazodj, mert ha nem, kicsinálunk. Nincs mese. Ez van. Volt. Lesz(?). Punktum.
A Saul fia című alkotás a gyermeki – legszentebb - őstisztaság megjelenítője, megtestesítője. Sugalmazója is: megmaradhatsz annak, aki Vagy. Csak és kizárólag rajtad múlik, behódolsz-e a sátánnak és a brancsának, avagy sem.
Ergo: óriási a felelősségünk. A felelősségem.
A XXI. században is majd’ mindenki – tisztelet a kivételnek! – könnyen beadja a derekát; befekszik, benyal. Ilyen-olyan kis előnyökért, jogokért. Miért is ne? Hagyjanak engem békében, fütyülök rá, hogy kishitlerek maholnap táborokba zárnak akár engem is, szimplán azért, mert más – Ember - vagyok.
De ennyire minden mindegy? Addig, amíg a szomszédot intézik el – akár spicliskedésem „eredményeképpen” -, oda se neki, kit érdekel? Hulljon a férgese. Hogy nem vétett semmit, ártatlan? Hiszi a piszi.
A szélsőjobb – már megint - a spájzban van. Ámbár inkább kezd beszivárogni mindenhova, köz- és magánkonyhába. Ideális a klíma az újabb (és újabb) diktatúrának.
Hát, nem! Eddig és nem tovább! Sőt: vissza egyszer s mindenkorra!
Nemes (Jeles) László filmje – Röhrig Gézával az élen – visszaadja a hitünket, igen is, igen is, igen is: folttalannak, makulátlannak, szennyezetlennek is lehet, s kell is maradni!
Nem, elsősorban nem miattunk, hanem a lányaink/fiaink érdekében, jövőjéért.
Meg lehet bennünket mosolyogni, le lehet bennünket nézni, egy valamit azonban nem lehet: megalázni. Mert föllázadunk! Nem csak szóban/írásban, nem, nem! Az már kevés!
Például filmmel! Olyannal, mint a Saul fia.
Ami hitet ad, értelmet itt-létünknek. Bődületes erősítőinjekció. A becsületesség, a makulátlanság, a hamv átörökítendő erény, sugározza e csodaalkotás Cannes-ban, egész Európában, e labdacson – idehaza pedig még-még hatványozottabban.
Úgy mutatja be a barbarizmust, a szörny(űség)et, hogy közben át- meg átjár bennünket a katarzis. Miközben számot vetünk önmagunkkal: hogy is állok én velem, veletek? Te, jó Isten!
Beinteni kiüresedésnek, hanyatlásnak, gyarlóságnak – szolidárisnak lenni mindenkivel/bárkivel/menekültekkel, akiket meg akarnak sérteni, alázni, le akarnak söpörni, akiket ki akarnak rekeszteni, még mielőtt beengedné(n)k/megismerné(n)k őket.
Életben tartó a Saul fia. Most, amikor sokszor tűnik úgy, hogy már nincs remény e mai, földi halálgyári poklokban.
Megadni egymásnak a tiszteletet, a tisztességet, nem „csak” a legvégén, hanem már a kezdetekkor is. S folyamatosan!
Az első (nagy)játékfilmes rendezőnek – s csapatának - alapelve: „megmutatni a megmutathatatlant”.
Sikerült.
Mi több: megéreztetik a megérezhetetlent.
Erre van most a legeslegnagyobb szükségünk!
                                                                                                           2015. június 10., szerda

Utóbb közölte a Hírhatár Online és a Rábavidék című (két)hetilap.


1 megjegyzés:

  1. Igen, a Saul Fia valóban több, mint egy másként fogalmazó, eddig ismeretlen világot (Sonderkommandó) megmutató, minden részletében zseniális film. Gondolatébresztő, összefogásra, cselekvésre szólít. Erőt ad ahhoz, hogy hígyjünk magunkban és másokban és tegyük a dolgukat, hogy Emberek maradjunk Egy fiatal lány konkrét tapasztalata alapján a menekültekkel való bánásmódról a Holokausztra asszociált. Tegnap a riporternő csodálkozott Röhrig Géza azon mondatán, hogy a veszélye nem múlt el. Tudomásl kell vennünk, hogy amíg saját felelőségünket nem gondoljuk végig, nem teszünk, nem változunk, addig itt a fenyegetés, legyünk fiatalok, öregek, betegek, hajléktalanok, cigányok, zsidók, menekülők vagy PIRÉZEK. Köszönöm a cikket. Dr. Galambos Éva, ny. orvos

    VálaszTörlés