2014. december 3., szerda

Ma 77 éve hunyt el József Attila - Makai Zsuzsa, a költő unokahúga emlékezik rá - II. rész



SZP
Makai Zsuzsa édesapja (dr. Makai Ödön), nagyapja (József Áron) és nagybátyja (József Attila) is ugyanabban az évben, 1937-ben halt meg. Korábban Zsuzsa édesapja kerestette József Áront Romániában. Állítólag megtalálták, de arról nincs információ, hogy József Attila tudott-e (tudhatott-e) erről, meséli a költő unokahúga. Az viszont kiderült, hogy József Áron Romániában is szappangyárban dolgozott, ő találta föl a rózsaszínű szagos szappant, amiért ki is tüntették, megemelték a fizetését.
Fűzzük mindehhez: felesége, a szegény mama a haláláig várta (ismeretes: 1919) – gyermekeivel együtt – jelentkezését. Mindhiába. Huszonkilenc(!) esztendeig nem érkezett hír felőle. S itt most valami nagy-nagy csönd következik…
A dr. Makai Ödönnel történt tragédiát, Zsuzsa leánya ekképpen idézi föl: „Hódmezővásárhelyen velünk szemben volt egy strandfürdő. Édesapám télen, hóban lement oda. Bement a jéghideg vízbe, úszni. Amikor kijött, kereste a kabinost, de az eltűnt. Nem tudott törülközni, átöltözni. Nagyon megfázhatott. Szívbelhártya-gyulladást kapott. Aztán egy este, otthon, a dolgozószobában elájult, leesett a székről. Szaladtam: ’Anyu, gyere!’. Kórház. Negyvenhét éves volt.
Szegény anyám nagy-nagy küzdelme következett: hogy is legyen, mint legyen a tragédia után?
Balatonszárszóra mentünk négyesben; anyám és a három gyerek. Az én édesapám előtt mindig az lebegett, hogy gondoskodni kell a családról. Volt egy bizonyos keresete, s akkor még szokásos volt részletre vásárolni. Balatonszárszón vett – így részletre - egy panziót. Először annak a jéghideg melléképületébe vackoltuk be magunkat, de aztán egy jó ember szerzett nekünk kétszobás albérletet és tüzelőt. Emlékszem, amikor a legkisebb öcsém, Ádám, lefekvés előtt apuka bekeretezett képét akarta. Azzal aludt el.
Eljött hozzánk Jolán Attilával, akit a szanatóriumból kiengedtek. Úgy volt, hogy véglegesen. Azt mondta az orvos Jolánnak, hogy vigye haza, mert családi körben jobb lesz neki. Attila húzódozott, nem akart jönni. Volt benne valami félelem a külvilágtól. A sok gyógyszer, a sok kezelés… Tönkretették a gyomrát.
Problémák voltak az úton. Amikor a vonat megállt Szárszón, Attila rosszul lett. Összeesett. Jolán és Eta vonszolta le a peronról. Másnapra jobban lett. Anyám tejbegrízt főzött neki; akkor elfogadta az ételt. Szerencsére megjött az étvágya és az életkedve. ’Gyerekek, megeszem én a jó tejbegrízt, holnap már fát fogok vágni! És edzem magamat, tornázni fogok!’, így Attila.
Néhány nap múlva - december harmadikán délután - Jolánnal elmentek a faluba vásárolni, piperecikkeket, ilyesmit, ami szükséges. Jót sétáltak, szépen haza is jöttek. Anyám megint finom vacsorát készített. ’Gyerekek, mindjárt kész!’, újságolta. Attila azt mondta, hogy ő még elmenne valahová, valamit intézni. Anyám: ’Miért akarsz te elmenni, már alkonyodik, most voltatok Jolánnal a faluban?’. Attila: ’Hát, egy kicsit kiszellőztetem a gondolataimat!’ Majd hozzátette, hogy neki most olyan sok mindenre kell gondolni; hogy lesz az élete… S a gyerekek sivalkodása közben nem tud elmélkedni, csak magányában.
Akkor mondta anyám és Jolán: ’Jó, rendbe van, de akkor gyere haza fél órán belül, várunk!’
Attila: ’Ne zárjátok be az ajtót!’. Tíz-tizenöt perc múlva azt mondja anyám, aki el volt foglalva az etetéssel, Jolánnak: ’Menj Attila után, nézd már meg, hogy hol van, merre van?’. De akkor már késő volt.
A Jolán, azt hiszem, azzal tért haza, hogy Attilát nem találta sehol a faluban. Arra nem gondolt, hogy lemegy a partra. Kora este – már sötét volt - egyszerű munkásember jött ki a vasúttól. ’Legyenek erősek, mert baj történt’. Rögtön nagy sírás volt, meg minden... Ez a kép mindnyájunkban megmaradt.”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            (2012 ősze)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése