2014. december 23., kedd

Fény és végtelen nesztelenség


                                                                                                         „Lelkünkbe gyújts pici gyertyát sokat.”
                                                                                                              (Babits Mihály: Karácsonyi ének)
„Soha nem tudjuk, mit akar mondani rajtunk át az Isten.” (Márai Sándor) Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ne lennénk felelősek szavainkért, tetteinkért, mindazért, amit e földi létezés során leteszünk arra a bizonyos – közös – asztalra; ne csak és kizárólag földöntúli sugallatot, erőt (akaratot?) tulajdonítsunk annak, ha valami esetleg mégsem úgy sikerül, mint ahogyan azt elképzeljük, eltervezzük, megvalósítjuk (mert egyszerűen „csak” elrontjuk) s a felelősség(ünk)et ne hárítsuk át magasabb szférák felé.
Mégis azt (is) érezzük valamiképpen, egészen megfoghatatlan - megfogalmazhatatlan – módon, hogy nem vagyunk egyedül. Nem vagyunk magunkra hagy(at)va.
Karácsony tájékán ez az érzés újra és újra megerősödik bennünk. Hiszen nemzedékek tagjai úgymond kézről kézre adják, adhatják a Jézuskát évről évre. Kapjuk, belénk költöztetik, mert – egyébként is – annyira, de annyira vágyunk rá. Elidőzik bennünk hosszabb-rövidebb ideig (megint Márai segítségét kérem: „Az életet nem lehet időre mérni.”), aztán igyekszünk továbbadni, továbbvinni, amennyire csak tudjuk, amennyit csak lehet belőle. Minél többet – többször – sikerül, annyival több marad bennünk, nekünk.
Hát, nem ezért vagyunk?
Az angyaloknak ilyentájt még jobban kinyitjuk belsőnket; a tündérek, a jó(tét) lelkek súgásait fogékonyabban veszik adaptereink; vagy csak azért, mert már advent kezdetekor átállítottuk azokat… (Aztán utóbb vissza mindent, nem ér - megint - a nevem?)
Ha csak és kizárólag egyetlenegy szót szabadna említenem (persze semmiféle kényszerűség sem diktálja ezt, de, ha mégis…) a szeretetünnep kapcsán, akkor az: a fény. Ebben a nagy-nagy télvízi sötétségben még a legpicurkább csillámlásnak is mennyire, de mennyire lehet örülni! Megvilágítás, megvilágosítás. Megvilágosodás.
S aztán jöhet - mert talán ebből következik – minden más: gyöngédség, ragaszkodás, odaadás, kegyelem… Illatok, ízek, időutazás (vissza a gyerekkorba - is), más dimenziókba távozott szeretteink megidézése.
Béke és áldás.
Összekapaszkodás a végtelen nesztelenséggel. Háborítatlansággal.
A csönd hatalma.
Függelékként újfent Márai Sándor: „Az irodalomban, mint az életben, csak a ’hallgatás’ őszinte”, s talán mindeze(ke)n is túl: „Gyertyafénynél messzire is lehet látni”.

                                                                                        www.alon.hu                       szp

                                                                                                                                                 
                                                                                                                                              
                                                                                                                                           
                                                                                                                                                          


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése