2014. április 10., csütörtök

Megérint és mesél Koncz Zsuzsa - Csak az lehet szabad, akit pénz nem butít, szó nem vakít...


Április tizenötödikén, kedden 19 órakor Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekművész a szombathelyi Agora- Művelődési és Sportházban ad koncertet.

Régi dalok, úgymond másféle régi, új és legújabb dalok is fölcsendülnek a jövő keddi koncerten, vázolta telefonos érdeklődésünkre Koncz Zsuzsa. Azt a hírt nem erősítette meg (merthogy nem dicsekvős típus), de nem is cáfolta, hogy a március tizennegyediki, budapesti föllépése az Arénában zajos sikert aratott.
A vasi megyeszékhelyre évtizedek óta szinte hazajár, s nem „csak” azért, mert itt született az édesanyja. Rajongótáborát – ki ne tudná? - mifelénk is valamennyi nemzedék tagjai alkotják.
Nagyvonalú skiccelés, 1962: Ki mit tud?, 1964: ekkorra datálódik az igazi elindulás (éppen félszáz esztendeje!), 1972: Élünk és meghalunk, 2010: a 37. album, tavaly pedig a harmincnyolcadik, a Tündérország című. „Még mindig örömmel tud eltölteni, ha egy CD-m elkészül, és a kezembe veszem.”
E leány/asszony/művésznő rendületlenül barangol, képletesen és valóságosan is, a domboldalakon; kézen fog bennünket. Ki ne ismerné Bródy dalát: „fekszel a fűben és eljön a szél, / megérint téged és halkan mesél, / valóság nincs, te nem létezel, / az élet csak álom, ne ébredj fel, / eljön az óra és szabad leszel, / megérted végül, hogy szeretni kell…”.
Kányádi Sándor élő klasszikus költőnk vers(ének)e is megszólal Zsuzsa interpretálásában: „Nekem az ég régen is kék volt, ha kék volt. / Nekem a jó régen is jó volt, ha jó volt. / Minek mondjam utólag rossznak, / csapjak föl én is buzgó panaszosnak?”. S annyi más mellett Heltai Jenőt is meg-megidézi, a néhai „Cipő” újrateremtésében: „Míg több jut egynek, másnak kevesebb, / nincs még szabadság.” „Tudd meg, szabad csak az, / akit pénz nem butít, szó nem vakít, / se hang, se kincs nem veszteget meg, / az, aki nyíltan gyűlölhet és szerethet.”
Berlinből érkezik Szombathelyre Zsuzsa, aki, Szabó István Oscar-díjas rendező szavaival: „Nem tesz ő semmi mást, mint tisztán, világosan, játékos kedvvel és elszántan, őszinte érzelemmel énekli érzéseinket”.
Mindmáig vallja: „Nekem egy-egy koncert igazi ünnep. Az együvé tartozás érzését erősíti”. 
Ebben (is) lehet részünk április 15-én, az Agora MSH-ban.

                                                                                                                     (Vas Népe, 2014. április  9.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése