2014. szeptember 29., hétfő

Zseniális döntés! - Bitskey-Cserhalmi: a Nemzet Színészei


Bölcsen, okosan s talán nem túlzás: zseniálisan döntöttek a Nemzet Színészei – Berek Kati, Bodrogi Gyula, Gera Zoltán, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Törőcsik Mari, Tordy Géza -, amikor ma soraikba választották Bitskey Tibort (85 éves – 2000-ben kapott Kossuth-díjat) és Cserhalmi Györgyöt (66 éves – 1990-ben lett Kossuth-díjas).
Mindketten korszakos művészek.
„Isten a hitemet erősítette meg. Mindig nagyon közel éreztem magamhoz Istent, aki olyan tud lenni, mint egy jó apa, akihez mindig lehet fordulni: bajban, búban, bánatban. És mindig segít. Mert van kegyelem” – vallja Bitskey Tibor, Sorstársaság című kötetemben (2005).
2003. március idusa alkalmából beszélgethettem Cserhalmi Györggyel – az interjú megtalálható a Hidak egymáshoz című könyvemben.
Cserhalmi György: „Az én tevékenységem, egy parasztember, egy átlag magyar ember mindennapi tevékenysége klasszisokkal a magaslatokban van a politika mindennapi színvonalához képest. Az, hogy az ember, ember, az egy olyan alapvető kondíció, amivel soha nem tud fölérni ez a hol tudománynak, hol művészetnek nevezett balfácánság, amit ma, itt, a szemünk előtt emberek gyakorolnak, tökmindegy, de tökmindegy, hogy melyik oldalon.”
                                                                                                                                                        szp

www.alon.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése