2017. február 28., kedd

Védnöki oklevél Törőcsik Marinak - Mottója: "Kimondhatatlanul jól van, ami van. Minden tetőről látni a napot." (Pilinszky)

 
www.alon.hu
Védnöki oklevelet vehetett át Törőcsik Mari Cannes-i nagydíjas és életműdíjas, kétszeres Kossuth-díjas, a nemzet művésze és a nemzet színésze velemi otthonában.
Törőcsik Mari még a múlt év nyarán vállalt - erkölcsi támogatásával s anyagi hozzájárulásával - védnökséget arra, hogy megújulhasson Sopronban Széchenyi István szobra, amelyet a „legnagyobb magyar” tiszteletére 1897-ben (a főváros után másodikként) emelt a nemzet a hűség városának szívében.
A nemes akciót kezdeményező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet, Perkovátz Tamás elnökkel az élen több mint félszáz település megközelítőleg négyszáz védnökének támogatásával újította meg Széchenyi soproni szobrát, cseréltette ki a talapzatán található négy gránitlapot újakra; huszonnégy karátos betűkkel vésette rájuk magyarul, németül, horvátul és angolul Széchenyinek egy hazaszeretetről vallott gondolatát.
Ki-ki védnökséget vállalt egy-egy betű felett, ezzel is kinyilvánítva tiszteletét Széchenyi szelleme és alkotó munkája iránt. S egyben a támogatók – köztük Törőcsik Mari – beírták a nevüket a szobornak a történelmébe, hiszen a talapzatba a 2016. szeptember 21-én, Széchenyi születésének 225. évfordulóján elhelyezett dokumentumokban a jótevők/patrónusok neve is szerepel.
Az őszi szoboravatón nem tudott jelen lenni Törőcsik Mari, s mint ismeretes, időközben kórházi kezeléseken is átesett, így csak most, e télutón vehette kézbe védnöki oklevelét Velemben. 
A pártfogók egy általuk választott idézetet is küldtek az utókor számára úgynevezett időkapszulában. Törőcsik Mari hitvallása: „Kimondhatatlanul jól van, ami van. Minden tetőről látni a napot.” /Pilinszky János, 1921-1981/.
A mecénások között találjuk az 56-os mártír honvédelmi miniszter, Maléter Pál özvegyét, Gyenes Judith-ot. Az ő jelmondata: „Világ, világ, mily gyönyörű / tudsz lenni! (Mi vagyunk csúnyák!) /Babits Mihály, 1883-1941/.
Törőcsik Mari mellett más Vas megyeiek is bekapcsolódtak a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet Széchenyi-szobros felújításába, (betű)védnökségébe. A körmendi Némethné Bartik Zsuzsa patrónus a következő jelmondatot választotta: „Először csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen”. /Assisi Szent Ferenc, 1181-1226/. A szombathelyi oltalmazó, dr. Banga Lajos hitvallása: „Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!” (Mécs László premontrei szerzetes, költő, 1895-1978/.
E sorok írójának jutott az a megtiszteltetés, hogy a védnöki oklevelet átadhattam Törőcsik Marikának. Pártfogótársként az ars poeticám: „Az ember(i)ségnek makulátlanul légy híve, oh magyar!”
Marika szíves örömest szignózta Széchenyi István füveskönyvét, melyet eljuttatok Perkovátz Tamásnak, aki a legfőbb motorja, hajtóereje volt a soproni Széchenyi-szobor megújításának. A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnökének alapelve: „Merjetek nagyok lenni, ti, kik jobbra vagytok híva, születve.” (Gróf Széchenyi István, 1791-1860)
S álljon itt egy csokorra való Széchenyi-idézet ugyane kötetből (Merjünk nagyok lenni… Széchenyi István füveskönyve, Lazi Könyvkiadó - Szeged, 2016; válogatta, szerkesztette: Reisinger János): „Minden reformot az embernél és különösen önmagunknál kell kezdeni.” „Több emberség és bölcsesség jutott-e a szívtelen és hígvelejű politikába? – Nem!” „Ami vérünket és honunkat illeti, én a középszerűt és annál erőteljesebben az aljast egyáltalán soha be nem fogadtam politikai szótáramba.” „A magyarnak mindenkori s most is legnagyobb ellensége a magyar.” „Hol ember emberen uralkodik önkénnyel, ott virág helyett halotti ravatal födi a mezőt, s az egész természet gyászol.”
„Minél nagyobb az igazság valahol, annál nagyobb a közboldogság, és minél jobban gyarapodik a gazdag, annál több jut a közjóra, és a szegénynek is.”„Meg kell szüntetnünk a népszerűségért való licitálást, mert ez homlokegyenest az önkénynek béklyóiba vezet.” „
„A szolgálat az egyetlen cél, amiért élnem kell.” „Senkinek semmije nem lehet, legalábbis tartósan, míg nincs az egésznek.” „Az egyes csak úgy lehet nyertes, ha nyertes a közönség.” „Tőlünk függ minden, csak akarjunk.” „Rajtunk senki nem fog segíteni, de nem is segíthet, csak mi magunk.” (Széchenyi István füveskönyvéből)

                                                           2017. február 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése