2015. augusztus 7., péntek

Tranzitológia/átutazástan - avagy mégis inkább: otthon, édes otthon


Atom: parány(i), atomus. Atombomba: nukleáris máglyarakás, láncreakció.

Hirosima - hetven év/mázsa.

S az idők kezdete óta zuhan/zúdul/potyog, süvít a legenergikusabb, legzabolázhatatlanabb A-töltet: a tranzitbomba.

Tranzit: átmenő, átutazó. Tranzitológia: átutazástan/-tudomány (szp). Tranzitológus: a kozmoszturizmussal/-vándorlással foglalkozó tudós, kutató, szakember (szp). Pofonegyszerűen/mezeien/minden további kertelés nélkül (e galacsinon): ember s glóbuszmorzsa is egyben. (Nem tévesztendő össze a sárteke-patkánnyal!)

S a tranzit-társam, mondd, akarsz-e lenni?  (Kosztolányi Dezső után – Akarsz-e játszani? – totál szabadon.)

 

(E)migránsok voltunk, vagyunk, leszünk valamennyien.

Menekülünk s ki- meg bevándorlunk – elhúzzuk a csíkot, mentjük a bőrünket, az irhánkat -, tehát (még/csak-csak) vagyunk. Megmaradunk, ha…

S ideig(lenesen)-óráig pihegünk/szusszanunk.

Arról ábrándozunk: otthon, édes otthon…?

 

Enni vagy nem enni? (Eat or not eat?) Inni vagy nem inni? (Drink or not to drink?)

S amit ma – ha kegyes a sorsod - megehetsz/-ihatsz, annak a felét (harmadát/negyedét/ötödét?) igenis, tedd félre holnapra , tedd ki a honlapodra/blogodra, SMS-ezd létmentő-üzenetedet az éheseknek, a szomjasaknak!

 

Kongói DK, Csád, Eritrea, Haiti, Burundi… India, Nepál, Vietnam, Jemen…Pakisztán, Mianmar, Indonézia, Libéria, Fülöp-szigetek, Kamerun (földlabda-játék; lábbal tiporják/tapossák…), Benin, Guinea… Panama, Ecuador, Peru, Marokkó… Kína, Szíria… Mexikó, Brazília, Kuba, Egyiptom, Tunézia,  s Szlovákia, Románia, Horvátország, Bosznia, Macedónia, Bulgária, Törökország, Oroszország, Ukrajna, Moldova…

 

Bizony, ki kell a hontalanokat utasítani/tiltani/küldeni – igen ám, csakhogy kizárólagosan, nevezzük emígy: csere-küldetésben!

Az úti cél: a szülőhazájuk. (Hétköznapian: vissza a feladóhoz!)

Egész úton… (A mi jó Petőfink.)

De nem egyedül botladoznának: velünk, mint védelmezőikkel, a biztonságukat őrzőkkel, garantálókkal térhetnének meg hazájukba.

Ám késlekedés nélkül, expressz, globális – lojális! – válságstáb fölállítása szükségeltetik; az összes (kivétel nélkül – nincs kecmec/mese) civilizált(nak nevezett) állam polgára számára: riadó!

Létművelő-toborzó.

Szeretet-légió, szolidaritás- offenzíva. Iziben!

Magán megavagyonosok fölajánlásaira számítunk; nagylelkűekére – ha már a „szerencsének köszönhetően” (még ha akár jelentős önerő, akár tehetség esetleg géniusz társult is hozzá) megadatott a dúskálás, s a pazarlás/pocsékolás is e földi javakból.

Éppenséggel Ausztrália példamutatóan állhat a sor élén. Remekül mutat! Követheti az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Kanada… S a többi tehetős. Továbbá laposabb erszényűek csatlakozását (minden aránylagos) is várjuk!

Mi – merthogy ne lapítsunk ám! – is vándoroljunk/vonuljunk csak szépen szövetségeseinkkel a számkivetettek szülőföldjére. Na, ná! Kar karban, kéz a kézben a migránsokkal: Togoba, a Közép-afrikai Köztársaságba, Bangladesbe, Szenegálba, Maliba, Mauritániába, Lesothoba, Venezuelába, Kolumbiába, Paraguayba…

Mindeközben: hajrá, szlogenek (is)! „Zarándokoljunk el hozzájuk (velük), hogy ott(hon) boldogulhassanak!” „Népvándorlás - fordítva.” „Odahaza (is) védjük meg őket az ellenük vétkezőktől!”…

 

A keresztút közös. A lét – s a nem-lét is, bizony – egyféle. Egy bordában szőttek (amiképpen eleink emlegették volt) bennünket.

Tehát prompt, nekiveselkedni/-lódulni szeplőtlen/hamvas szóval/szándékkal/szívvel, s égi-földi személy-, teherszállítókkal, s armadával. Elegendő munícióval, arzenállal, a civilizált közösség(ek)/unió(k) által delegált, önkéntes tisztító-tűzérekkel/-csapatokkal, köztük zsoldosokkal is. Stante pede!

Merthogy: soha, de soha többé fanatizmust/barbarizmust/kannibalizmust!

Az emberi(es)ség a tét.

 

Ha nem szeretnénk, hogy felkerekedjen a milliárdnyi nélkülöző, s „ránk zúduljon”(?)… Nekik minden úgyis mindegy „alapon”, apokaliptikus rettegésükben/üldöztetésükben, végső kilátástalanságukban, elkeseredésükben, szent igaz: halálfélelmükben. S más létalternatívájuk nem lévén, akkor, ugyebár, nincs miről-másról beszélni.

Amíg nekünk jut, addig nekik, átutazóknak is adunk étket, fedelet; szívüket-lelküket melengető gesztusokat sugárzunk feléjük, mert csak így őrizhetjük meg mi magunk is az önbecsülésünket. S ha ekképpen át is érezzük az iszonyatos, szörnyű helyzetüket, mégis, mindezzel együtt is: az ő szülőföldjükön kell(ene) otthont teremteni/teremtenünk számukra, nyomatékosítva: vállvetve velük s a világgal.

ENSZ: Ehessetek Normálisan Szeretteink! LNSZ: Lakhassatok…! DNSZ: Dolgozhassatok…! Biztonságban, szabadon, akadálytalanul, függetlenül, (majdan teljesen) önállóan boldogulhassatok odahaza; a jó Ferenc pápa után profánul, de a felsorolt hármas egység egyikét sem megspórolhatón.

Sehol az univerzumban. 

S mindez még csupán az alap, hol van még az egészségügyük, az oktatásuk, a lélekbiztonságuk, a hitfüggetlenségük; a korrupciómentesítés, a maffia-fölgöngyölítés, a sarcolóik felelősségre vonása, a szabad választások, az innováció fölturbóz(tat)ása, országuk civil szférájának mindenkori kontrollja.

 

Home sweet home. (Otthon, édes otthon.)

Huh! Világ – parányi s egyben óriás – nagymamái (egyesüljetek!); a ti máglyarakásotok (behelyettesíthető/behelyettesítendő földrész-, nemzet-kedvenc eledelekre) feledhetetlen íze az idők végezetéig, de még annál is tovább tartson, s e lánc(reakció) soha, sehol, senki földjén/szülőhelyén se szakadhasson meg!

                                                                

                                                                               2015. augusztus 7., péntek

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése