2014. október 22., szerda

1956 öröksége elsikkadt - Pomogáts Béla nyolcvanéves


„Születésnapi ajándékul kaptam a forradalmat”, így tatja számon 1956. október huszonharmadikát Pomogáts Béla irodalomtörténész, aki 1956. október 22-én töltötte be huszonkettedik életévét. „Másnap kezdődött életemnek a legnagyobb élménye, akkor szembesültem igazán a történelemmel, s ez mindig megőrzendő emléket, hitvallást, hűséget jelentett számomra.”, vallotta Megfogni egymás kezét 1956-2011 című kötetemben.

A neves irodalomtudós – Széchenyi-díjas, az ’56-os Emlékérem és Emléklap, a Nagy Imre Emlékplakett tulajdonosa, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) egyik alapítója, az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivője - az Írószövetség egykori elnöke (1995-2001-ig töltötte be e tisztet) ma nyolcvan esztendős.
A Jóisten éltesse sokáig erőben, egészségben!

Tőle idézünk: „Az ’56-os forradalom örökségének nincs igazán erkölcsi jelentősége, ami azért is fájdalmas, mert mi ’56-al kerültünk lelkileg és erkölcsileg is vissza Európába. Nekünk nagyon sok fájdalmat okozott az, hogy Európa minket úgy tartott számon, mint egy olyan nemzetet, ami elvesztette a többi szabad nemzet bizalmát: a Hitler melletti szerepvállalásunk következtében, a zsidók kiírtása és nagyon sok minden következtében, meg a rákosi rendszernek az eléggé meghunyászkodó magyar társadalma következtében. Ezt a bizalmatlanságot, magyarok iránti rossz közérzetet számolta fel egyik pillanatról a másikra 1956. október 23. Nekünk a magyar forradalom az európai erkölcsi helyünket alapozta meg, helyezett vissza minket abba a lelki közösségbe - amibe Szent István óta beletartozunk -, ami sokszor elárult minket, és amit mi is sokszor elárultunk. A végre egyesülő Európa itt van már közöttünk, tehát mi is benne vagyunk. Ezért tartom nagy mulasztásnak, hogy ’56 erkölcsi, lelki öröksége nincs igazán jelen a magyar életben, társadalomban. Pedig nekünk nem az értéktelen termékekkel, nem a politikusainkkal, nem a szerény gazdasági eredményeinkkel, nem a szélhámosainkkal kell, hogy jelen legyünk Európában, hanem ezzel az örökséggel.”
                                                                                                                                       (2004 - szp)
                                                                                                                                  

                                                                                                                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése