2020. március 29., vasárnap

A kételkedés ereje - Istent keresve jobban megtalálhatjuk egymást

 

„Mindannyian ugyanabban a bárkában vagyunk… evezzünk együtt. Testvérként összetartozunk.” (Ferenc pápa, Urbi et Orbi áldása; 2020. 03. 27.)
„Németország demokrácia, nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket.” (Angela Merkel, 2020. 03. 18.)

Baj. Kór(ság). Terjedő fertőzés. Pusztító járvány/ragály. Fekete halál. Dögvész. Nyavalyatörés. Veszedelem. Katasztrófa.
Fenyegető „vandálkodás.”
Agresszivitás. Ámokfutás.
Sejtszintű – mindenség-méretű harakiri. 
Puccs. Vírusos csicskák/kulik gengszterkedése.  Béklyó.
„Tahókardia. A bunkokrácia foglalkozási betegsége.” (Spiró György: Honderű, komédia két felvonásban, 1997 – Ab Ovo, Budapest)

„– Mi módon küzdött meg a nehézségekkel?” – kérdezte Törőcsik Maritól Galsai Pongrác (újság)író.
„– Türelemmel, szorgalommal, munkával. A tehetségemben való kételkedés erejével. De tudom, hogy még nem sikerült levágnom a sárkány valamennyi fejét. Annál is kevésbé, mivel a levágott sárkányfej újra kinő.”  (Galsai Ponrác: Öltözőtükör – Kozmosz Könyvek, Budapest, 1971)
Mit változtatna meg a világon, ha bármit megtehetne?” – tudakolta Eperjes Károlytól Oláh-Koppány Andrea zsurnaliszta. 
„Szerintem a jóisten annyira szépnek teremtette a világot! Talán felhívnám a figyelmet arra, hogy az emberek a szabad akaratukkal jobban keressék az Istent, mert minél jobban keresik, annál jobban megtalálják egymást.”(10+1 kérdés; Nők Lapja, 2019. március 12.)

Jékely Zoltán Pacsirtavacsora (1948, részlet):
„…verőfényes vasárnap délelőtt, apró madarak flottillája húzott el felettem. Kilenc egység. A télből kivirult fattyú-tavaszban boldogan vonultak a kékség alatt. Pacsirták, zömök, tarlón hízott búbos pacsirták. Pásztorok, szántóvetők és költők madarai. A legszebbet róluk – Róla, a Pacsirtáról – talán Petőfi mondta, állítván, hogy úgy emelkedik dalán, mint fonalán a pók… És Shakespeare adja nevét Rómeó ajkára, amikor  Júliától búcsúzkodik. S ki nem ismerné Szinyei képét, melyen a pacsirta ugyan alig-alig látható, ellenben annál inkább a hatalmas női test, amint idomait fitogtatva heverész a zöld gyepen…
…Addig, amíg az új rakomány pörkölődött, hozzáláttunk a vacsorához. – Csak úgy kézzel, uram, ne restellje – ragadta meg a combjánál fogva az egyiket. – A salátát közben villázhatja… Pacsirtaevésnél ez a szabály. Meglátja, majd az ujját is megszopogatja utána!”  (Jékely Zoltán összegyűjtött novellái, Magvető Könyvkiadó, Budapest; 1986)

„Akármilyen géneket öröklünk is a szüleinktől, amit megeszünk, az befolyásolja, ahogyan ezek a gének az egészségünkre hatnak. Ez az erő lényegében a saját kezünkben – és a tányérunkon – van.” „…vezető halálokaink és degeneratív betegségeink legtöbbje inkább megelőzhető, mint elkerülhetetlen. Az alapvető oka, hogy a betegségek ’öröklődnek’ a családokban az, hogy az étrendek ’öröklődnek’.” (Dr. Michael Gregor, MD és Gene Stone: Hogy ne halj meg – Édesvíz Kiadó, Budapest; 2019)
„…az orvostudomány végre rájött, hogy a legtöbb, ha ugyan nem valamennyi betegség nem a testben, hanem a lélekben gyökerezik.” (Amos Oz: Szeretetről, sötétségről, 2006; Európa Könyvkiadó – Budapest)

„A ’zsinórmérték’: a tudomány.” „Minden ember és minden élet számít.” (Angela Merkel, 2020. 03. 18.)
„Annak az ideje van Urunk, hogy az életünk útját Feléd és a többi ember felé irányítsuk.” „Hívjuk meg Jézust életünk bárkájába!” „Senki sem menekülhet meg egyedül, önmagában.” (Ferenc pápa, Urbi et Orbi áldása; 2020. 03. 27.)

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése