2019. február 19., kedd

Nem akarok élni úgy, ahogyan élek - Koncz Zsuzsa lét-infúziója Szombathelyen

 
„Elszálltak az évek / S még mindig itt vagyok / Elindulni még nem tudok / Körülvesztek engem / Játszom szerepemet / Dúdoljuk a vándoréneket
…Vihar van a földön / Száll a képzelet / De nem mozdulnak meg / A jéghegyek / Néha rám találnak / A fáradt emberek / Hallgatják a vándoréneket”  (Bródy János: Vándorének)

Egy lány még mindig sétál a domboldalon. Vagy inkább: szárnyal, elképesztő energiával. Példát mutat arra, hogy csak azért sem szabad föladnunk. Az érzéseinket, a hitvallásunkat, az igazság iránti ragaszkodásunkat, a nyitottságunkat, az egymást/közösséget építő felelősség-tudatunkat. Amiért voltaképpen itt vagyunk ezen az – általunk – agyongyötört labdacson.

Hétfőn este a szombathelyi Agora Kulturális Központban zsúfolt nézőtér előtt együtt fogadtuk meg, hogy a királyé nem leszünk. Akkor inkább elmegyünk, vagy hát: maradunk. Hogy minden fát azért mégse vág(at)hasson ki alólunk. Nyíljon rózsa a fiúnak, nyíljon még a lánynak.
Zsuzsa új műsorral járja az országot.
Letisztult, bölcs, megértő. Mosolygós-megbocsátó. Így volt szép, így volt jó.
Vissza-visszapillantásra, összegzésre ösztönöz, hogy aztán továbblendítsen bennünket.
Belénk oltja Bródyt, Cipőt meg Karinthyt, József Attilát.
Önmagát.
Vadvilágunk Tündérország – lehetne. Általunk. Velünk. Együtt. Közösen. Békés-boldogan.
Ám Jelbeszéd az életünk. A jelszavak ismét elfedik a lényeget. Sírva vigad a magyar. Miért hagytuk, hogy így legyen?
Egy lány sétál a domboldalon.
Repül.
De jó együtt szárnyalni!

„Nem akarok élni úgy, ahogyan élek / Nem akarok élni úgy, ahogyan élek / Nem akarok élni úgy, ahogyan élek / Nem akarok élni úgy, ahogyan élek” (Vándorének)

2019. február 19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése