2019. február 9., szombat

Az emberi méltóság himnusza - Diplomácia: budapesti Rózsavölgyi Szalon; Terror: szombathelyi Weöres Sándor Színház

 
www.alon.hu
Parancsmegtagadás és parancsmegtagadás között fényévnyi a különbség. Diktátor diktátumát megszegni – hősi cselekedet; ízig-vérig demokratikus állam alkotmányát, alkotmánybírósági ukázát lábbal taposni – bűn (szerintem). A budapesti Rózsavölgyi Szalon Diplomácia című „lélektani krimije” példa az előbbire, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Terror című „bírósági tárgyalása” az utóbbira.  

A Rózsavölgyi Szalon Diplomáciája (szerző Cyril Gely: Az utolsó éjszaka Párizsban) tényeken alapul. 1944. augusztus 25-én a francia főváros náci parancsnoka, Dietrich von Choltitz kis híján fölrobbantja Párizs stratégiai pontjait/egyetemes értékeit, ezzel ártatlan százezrek (milliók?) halálát is okozná, ám Raoul Nordling svéd diplomatának sikerül meggyőznie: ne tegye meg e barbárságot.
Diplomácia: tárgyalóképesség, hajlékonyság, ügyesség, rugalmasság, tapintat - simulékonyság, ravaszság, furfang. Mind-mind a svéd diplomata sajátja, aki mindezek fölött - Alföldi Róbert csorbítatlan megszemélyesítésében – ember.
A sátáni Hitler teljhatalmú párizsi hűbérese – a feddhetetlen Sztarenki Pál (aki ezúttal a rendező is) lehel bele életet – nem velejéig elvetemült, hiszen képes a svéd humanista által felvázolt alternatívákat villámgyorsan(?) végigfuttatni saját meg az ember(i)ség szűrőjén, s a legutolsó pillanatban visszarántja létkormányát a szakadék felé tartó tévútról. Megtagadja urát s parancsolóját, akinek/akiben korábban vakon hitt. Eddig s ne tovább! Igaz életre lel. Istenhez s emberhez méltóan dönt.

Ugyancsak a humánum, a méltóság témakörét járja be teátrista és néző a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Jordán Tamás klasszis rendezésében Ferdinand von Schirach Terror című drámája apropóján.
Fikció: iszlám terrorista hatalmába keríti a Berlinből Münchenbe tartó repülőt (fedélzetén 164 emberrel) s a bajor székhely csordultig telt stadionjába akarja becsapódtatni; az angol-német derbin hetvenezer néző szurkol.
A légtérbe küldött egyik vadászgép pilótája lelövi az utasszállítót, mondván/azzal, hogy 164 emberélet föláldozható 70 000 ellenében.
Tényleg?
Bírósági tárgyaláson vagyunk. Esküdtként én is felelős döntési helyzetbe kerültem. Szokatlan szerep/feladat. Hiszen a véleményemre – immár jó ideje - senki sem kíváncsi. Ugyan nyakra-főre konzultál(ná)nak velem, igaz. És manipulál(ná)nak, több millió honfitársammal együtt.
No, de vissza a tárgyalóterembe!
A szabad, demokratikus Németországban vagyunk. (Hitler réges-rég a pokol fenekén lakol, a történelem pöcegödrében kapálódzik.) A WSSZ előadása értelmében: most, 2019-ben. A tavalyi katasztrófa kapcsán várják a voksomat/ítéletemet.
(Schirachnak ez az első színpadi műve; 2015 októberében debütált vele a Deutsches Theaterben. Emlékezetes, hogy 2015. március 24-én a Nyugat-Alpok egyik hegyoldalának kormányozta a Germanwings 9525-ös Barcelona-Düsseldorf járatát A. L. Szörnyethalt a 144 utas és a 6 főnyi személyzet.)
Bűnös-e Lars Koch vádlott?
A tárgyalás után elrendelt röpke (színházi) szünetben én a „bűnös” gombot nyomtam meg. Rögvest hozzáteszem (nem mentségül): nem vagyok abban egészen biztos, hogy egyáltalán eldönthető-e (így) a feltett kérdés.
Szerintem azért bűnös Lars Koch, mert katonai felettesének határozott tiltása ellenére lőtt. Azaz parancsot tagadott. Továbbá: a német alkotmány szerint – s ezt a német alkotmánybíróság is rögzíti – az emberi méltóság mindennek fölötte álló! A 164 embert megölő pilóta szembement demokratikus berendezkedésű hazájának alapelvével. Újfent leszögezem: alkotmányt (is) sértett.
A WSSZ esküdtszéke/közönsége tagjainak jelentős többsége (2018. február 7-én, a csütörtöki főpróbán) a pilóta ártatlansága mellett döntött.  Vagy 100-an (illetve még annál is többen).  Úgy 30-an (talán 34-en – nem emlékszem pontosan) arra voksoltunk, hogy igenis: bűnös! Úgy rémlik, hogy 3-an tartózkodtak. Hacker-támadásról – külhoni vagy itthoni választási csalásról/manipulációról – ez idő szerint nincs tudomásom. Seregnyi teátrum Terror előadásainak összesített eredménye jelenleg: az „esküdtek” 62,9 százaléka szintén felmentette Kochot. (…)
A Terror, mint minden elsőrangú művészi produkció, kibillent a közönyből. Gondolkodásra, önvizsgálatra inspirál. A saját honunk helyzetére – „Az ám, / Hazám!” (J. A.) - s az én szerepemre szintúgy fókuszáltat.
Nincs elegendő hely ecsetelni, hogy az előadás után a húszéves fiammal milyen élénk – békés – szópárbaj folyt köztünk a kocsiban hazaúton. (Színi élmény után ennyire heves beszélgetésre még nem volt példa nálunk.)
Ami el is hangzott a „tárgyaláson”: senkinek nem jutott eszébe kiüríteni a stadiont? Nem volt rá idő? Ugyan már! 52 perc kevés lett volna? Egyébiránt 1 óra 10 perc a Lufthansa-járatok menetideje Berlinből Münchenbe (megnéztem). S mikor, miképpen kerít(h)ette hatalmába a gépet a terrorista? Hogy vitte a fedélzetre a pisztolyt? (Ha azzal fenyegetett s nem mással.) Az egyik utas sms-ben jelezte a feleségének, hogy valaki eltérítette a gépet, ám kitalálnak valamit, akcióba lépnek (az utasok). Erről vajon miért nem tudott Lars Koch vadászpilóta? Vagy miért nem bízott az utasszállító első és másod pilótájában, hogy ők kifundálnak valamit/bármit, csakhogy ne a stadionba csapódjanak be!  
Makulátlanul demokratikus (és nem csak annak mondott) Németország alkotmányának paragrafusát, ami az ENSZ alapokmányával összhangban az emberi méltóságot helyezi mindennek elébe, egy vadászpilóta, vagy akárki/bárki csak úgy megszegheti?
Ki is a terrorista? Kik azok?
Terror: rémuralom, zsarnokság, önkény(uralom) -  megfélemlítés,  ijesztés, erőszakos eljárás… Diktatúra.

Néhány nap leforgása alatt volt szerencsém a két megindító előadást átélni. Felejthetetlen marad Alföldi Róbert és Sztarenki Pál kettőse. A szinte tinédzser német (segéd)tisztek kurta szerepében Varga Ádám, Sütő András, Bárdi Gergő szintúgy létezett. Mekkora a felelősségünk/felelősségem abban, hogy az ifjabb generációk (újra) emberhez méltóan – ne rabszolgaként - tanulhassanak, dolgozhassanak, alkothassanak, szerethessenek! Szabad maradhasson a tudomány, szabad legyen a sajtó, kirekesztéstől mentes az életünk!
A WSSZ-ben mindenki többet nyújt a kötelezőnél: Kelemen Zoltán (bírósági elnök), Balogh János (Koch), Kálmánchelyi Zoltán (védő), Endrődy Krisztián (légiirányító tiszt), Bálint Éva (az egyik áldozat hozzátartozója), Szabó Róbert Endre (szakértő).
Első az egyenlők közt Kiss Mari. Nelson államügyésznő. Egész lényében: demokrata, igaz. Eggyé olvad szerep/ember/jogtudós/alkotóművész. Lenyűgöző.
Alázat. Példa. Csoda. Miképpen az isteni óhaj - parancs - harmonizál, egyesül az ember(iség) legbensőbb parancsával. Testével. Lelkével. Szellemével.
„ahogy a csillag megy az égen, / úgy érdemes” (J. A.)

                                                           2018. február 9., szombat

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése